صندوق های سرمایه گذاری مشترک
(به انگلیسی: Mutual Funds) گونهای نهاد مالی است که وجوه دریافتی از سرمایهگذاران را در یک مجموعه اوراق بهادارسرمایهگذاری میکنند و هر سرمایهگذار به نسبت سهم خود در مجموعه، از سود یا ضررهای حاصل از این سرمایهگذاری سهم میبرد.
صندوق سرمایهگذاری مشترک وجوه را از دست عامه مردم جمعآوری میکند و پرتفوی اوراق بهادار تشکیل داده و از طریق همین نیروهای متخصص خود به مدیریت اوراق بهادار موجود در سبد سرمایهگذاری میپردازد. عمده عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری بستگی به عملکرد اوراق بهادار و سایر داراییهایی دارد که صندوقها در آنها سرمایهگذاری کردهاست.
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک ابزاری برای سرمایهگذاران ریسکگریز و بدون تخصص است و این صندوقها معمولاً مدیرانی کارآزموده دارند که تنوعبخشی صحیح سبد اوراق بهادار را برای سرمایهگذاران خود انجام میدهند. با توجه به امکان و اجبار بازخرید سهام توسط صندوق، سهامداران در هر لحظه قادرند سهام خود را به فروش برسانند.
هر صندوق سرمایهگذاری مشترک میبایستی امیدنامه (چشمانداز) صندوق شامل اهداف و اشکال سرمایهگذاری، هزینهها، نحوه فروش و بازخرید سهام صندوق و سایر موارد را به سرمایهگذاران بالقوه و عموم ارائه نماید.
دو عامل بزرگ، موفقیت سرمایهگذاری در بازارهای مختلف را به ۱۰۰٪ نزدیک میکند.
- سرمایه کلان
- دانش و تخصص
همین دو عامل فلسفه به وجود آمدن موسسات مالی و اعتباری به نام میوچال فاند (به انگلیسی: Mutual Funds) در سراسر دنیا شدند. در معنی لغوی Fund به معنی سرمایه و Mutual به معنای دوجانبه است. این موسسات عملکردی شبیه به بانکها دارند. سرمایههای خرد را از سراسر دنیا جمعآوری میکنند و در رشتههای تخصصی خود سرمایهگذاری میکنند، که این سرمایهگذاری معمولاً منجر به سود میشود، که بخشی از این سود به شرکت و بخش دیگری به سرمایهگذار تعلق میگیرد.
صندوق سرمایهگذاری مشترک در اواسط دهه ۱۹۲۰ در کشور آمریکا رواج پیدا کرد و از آنجا در بقیه جهان رایج شد.
در ایران صندوقهای سرمایهگذاری از سال ۱۳۸۷ تأسیس شدهاند. سازمان صادرکننده مجوز تأسیس صندوق سرمایهگذاری مشترک، سازمان بورس میباشد. سه رکن اصلی هر صندوق سرمایهگذاری در ایران عبارت است از: مدیر صندوق، متولی و ضامن. با توجه به اعتبار بالای این شرکتها و همچنین نظارت دقیق سازمان بورس بر این شرکتها، ریسک نکول پول سرمایه گذاران در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک تقریباً به صفر رسیدهاست.