NAV صندوق چیست؟
NAV یعنی ارزش خالص دارائی
برای ارزش گذاری سهام شرکت های سرمایه گذاری ( هلدینگ ها ) از NAV میتوان استفاده کرد .
NAV دقیقا چیست و چگونه در تحلیل بنیادی به دست میآید؟
NAV عبارت از ارزش خالص داراییهای یک شرکت و به عبارت دیگر، ارزش کل داراییهای شرکت پس از کسر بدهیها است. محاسبه NAV در مورد شرکتهای سرمایهگذاری مناسبترین روش جهت ارزشگذاری سهام است. از نظر حسابداری، کشف NAV آسان است، زیرا به لحاظ حسابداری حقوق صاحبان سهام معادل ارزش خالص داراییهای یک شرکت است. اما مساله اصلی این است که در برآورد تحلیلی NAV، این رقم نمیتواند انعکاس مناسبی از خالص ارزش داراییهای شرکت ارائه دهد که علت آن نیز به برخی محدودیتهای ترازنامه باز میگردد. در واقع در ترازنامه شرکتهای سرمایهگذاری، ارزش داراییها به بهای تمام شده گزارش میشوند، در حالی که بین ارزش روز این داراییها و مبلغ دفتری آنها تفاوت وجود دارد.
عموما این تفاوت بین بهای تمامشده تاریخی و ارزش جاری داراییها بسیار زیاد بوده و باعث لطمه به سودمندی اطلاعات مربوط به داراییها در ترازنامه میشود. بنابراین، جهت محاسبه دقیق ارزش خالص داراییها در شرکتهای سرمایهگذاری لازم است که ارزش روز سرمایهگذاریهای انجام شده توسط این شرکتها کشف شود و سپس این رقم را با بهای تمام شده مندرج در ترازنامه مقایسه کرد و در صورتی که ارزش بازار بیشتر از بهای تمام شده باشد، این «مازاد ارزش نسبت به بهای تمام شده» باید در محاسبه خالص ارزش داراییها در نظر گرفته شود، زیرا در حقیقت این مازاد ارزش، به هنگام ارائه اطلاعات در بخش داراییها در ترازنامه پنهان مانده است.
بنابراین، برآورد ارزش خالص داراییهای یک شرکت عبارت از مجموع حقوق صاحبان سهام و مازاد ارزش سرمایهگذاریها نسبت به بهای تمام شده است. روشن است برآورد NAV در زمانی که کلیه سرمایهگذاریها در سهام بورسی صورت گرفته باشد آسان است، اما پیچیدگی زمانی به وجود میآید که شرکت، سرمایهگذاریهایی در شرکتهای خارج از بورس داشته باشد. از آنجا که بازاری برای کشف ارزش جاری سرمایهگذاریها در شرکتهای غیربورسی وجود ندارد، تحلیلگر باید ارزش این سرمایهگذاریها را بر اساس اطلاعات مختلف برآورد نماید.
در مجموع باید توجه داشت که برآورد NAV برای شرکتهای سرمایهگذاری فعال در بازار سهام ایران با مشکلاتی مواجه است. یکی از این مشکلات این است که غالب شرکتهای سرمایهگذاری در بازار سهام ایران، فعالیتی ترکیبی دارند یعنی علاوه بر مدیریت سرمایهگذاری در اوراق بهادار اقدام به کنترل و مدیریت دیگر شرکتها نیز مینمایند که این عملیات هلدینگی موجب پیچیدگی و ابهام در محاسبه NAV هر سهم میشود.
و مشکل دیگر…؟
مشکل دیگر همانطور که مطرح شد، به سبد سهام غیربورسی این شرکتها بر میگردد. فقدان اطلاعات لازم در مورد شرکتهای غیربورسی به خصوص گزارش EPS آنها و نوع فعالیت چنین شرکتهایی در برخی موارد به پیچیدگی محاسبات دامن میزند. در صورت غلبه بر این مشکلات به نظر میرسد برآورد NAV شرکتهای سرمایهگذاری در بازار سهام ایران، بهترین ابزار برای ارزشگذاری باشد.