اعتبار معاملاتی در بورس چیست؟ چگونه اعتبار دریافت کنیم؟
در بورس همه دوست دارند سرمایه بیشتری در اختیار داشته باشند تا با اهرم کردن آن، بتوانند سودهای بیشتری کسب کنند. این خواستهای منطقی است، زیرا شخصی که به طور مثال با سرمایه ۵۰ میلیونی، سالانه حدود ۴۰ درصد بازدهی از بورس کسب میکند، اگر ۷۰ میلیون سرمایه داشته باشد، با همان سود ۴۰ درصدی میتواند پول بیشتری بدست آورد.
اما آیا میتوانیم برای خرید و فروش سهام، از کارگزاری اعتبار بگیریم؟ جواب مثبت است. اعتبار معاملاتی به سرمایهای گفته میشود که کارگزاران به طور موقت در دست سرمایهگذاران و معاملهگران قرار میدهند.
این اصطلاح در کارگزاران بورسهای خارجی با نام Margin Trading شناخته میشود که البته در ایران دارای قوانین و شرایط متفاوتی با کشورهای خارجی است. در ادامه این مطلب، شرایط لازم برای دریافت اعتبار معاملاتی را شرح خواهیم داد.
دریافت اعتبار معاملاتی برای افرادی مناسب است که مهارت خوبی در معاملهگری و سرمایهگذاری داشته باشند و ریسکها را به خوبی بشناسند. برخی از ریسکها عبارتند از:
۱ – ریسک افزایش زیان
همانطور که اعتبار معاملاتی میتواند باعث کسب سود بیشتر شود، در صورت متحمل شدن زیان، این مقدار زیان بیشتر خواهد بود. به عبارتی اعتبار معاملاتی هم پتانسیل افزایش سود و هم پتانسیل افزایش زیان را دارد. (یک زیان ۱۰ درصدی با سرمایه ۵۰ میلیونی معادل ۵ میلیون تومان است ولی با سرمایه ۷۰ میلیونی معادل ۷ میلیون تومان)
۲ – ریسک نیاز به نقدینگی
زمانی که شخص به هر دلیلی توانایی تسویه اعتبار معاملاتی را نداشته باشد، کارگزار مجبور است برای بدست آوردن نقدینگی، سهام فریز شده شخص را بفروشد. ممکن است این سهم در بدترین قیمت ممکن در حال معامله باشد و شرکت کارگزاری چارهای به جز فروش آن ندارد.
۳ – ریسک عدم پوشش هزینه
ممکن است سرمایهگذار نتواند بازدهی موردانتظار خود را بدست آورد و حتی نیاز باشد در زمان تسویه حساب، مبلغی نیز به حساب اضافه کند.
توصیههای کلیدی
قبل از استفاده از اعتبار معاملاتی این نکات را در نظر بگیرید:
۱ – برای سرمایهگذاری که انجام میدهید، به اندازه کافی پیگیر باشید و از نزدیک وضعیت بازار را پیگیری کنید. باید ببینید چه رویداد اقتصادی پیشرو است و چه رویدادهایی میتواند به میزان زیادی روی بازار یا صنعت موردنظرتان تاثیر بگذارد.
۲ – بدترین سناریو را در نظر بگیرید و ببینید آیا از نظر روانی و مالی آماده مواجه شدن با آن هستید؟ اگر به طور مثال متحمل زیان شدید چه اقدامی خواهید کرد و برنامهتان در آن شرایط چیست؟
۳ – واقعبین و آماده هر رویدادی باشید. بازارهای مالی گاهی مثبت هستند و گاهی منفی، اما انسانها تمایل دارند به اتفاقاتی که اخیرا رخ داده بیشتر توجه کنند. به طور مثال وقتی بازار مثبت است، خوشبینانه به بازار نگاه میکنند و انتظار دارند بازار مثبت ادامه پیدا کند، همین موضوع در بازار منفی نیز صدق میکند.