تفاوت بین میانگین متحرک ساده و میانگین متحرک نمایی چیست؟
قبل از بررسی تفاوت میانگین متحرک ساده (SMA) و میانگین متحرک نمایی (EMA)، بهتر است مروری بر مفاهیم مقدماتی آنها داشته باشیم.
در حالت کلی معاملهگران از میانگینهای متحرک (به اختصار MA) جهت مشخص کردن محدودههای مناسب برای معامله، شناسایی روندها و تحلیل بازارها استفاده میکنند.
میانگینهای متحرک به معاملهگران کمک میکنند تا بتوانند روند (یا عدم وجود روند) را در یک بازار شناسایی کنند و هم چنین زمانی که روندی در حال وارونه شدن است، نشانههای آن را دریافت کنند.
دو نوع از رایجترین میانگینهای متحرک، میانگین متحرک ساده و میانگین متحرک نمایی است.
در ادامه به تفاوت های این دو میانگین متحرک خواهیم پرداخت.
پس از شناخت این میانگینها، معاملهگران راحتتر میتوانند تصمیم بگیرند از کدام یک در جریان معاملات خود استفاده کنند.
میانگینهای متحرک، قیمت متوسط یک ابزار معاملاتی را در طی یک دوره زمانی مشخص نشان میدهد. با این حال، روشهای مختلفی برای محاسبهی این میانگینها وجود دارند و به همین دلیل است که انواع مختلفی از میانگینهای متحرک را در نرمافزارهای تحلیل تکنیکال مشاهده میکنید.
دلیل نام “متحرک” نیز این است که، همانطور که قیمت حرکت میکند، دادههای جدیدی در محاسبات میانگین متحرک وارد میشود و بنابراین میانگین دائماً تغییر پیدا میکند.
میانگین متحرک ساده
در محاسبه میانگین متحرک ساده 10 روزه (SMA یا Simple moving avarage)، قیمتهای پایانی 10 روز آخر با هم جمع و بر عدد 10 تقسیم میشود.
برای محاسبه میانگین متحرک 20 روزه نیز، قیمتهای پایانی یک دوره 20 روزه با هم جمع و سپس بر 20 تقسیم میکنیم.
برای مثال مجموعه قیمتهای زیر را در نظر بگیرید:
1000 تومان، 1100 تومان، 1100 تومان، 1200 تومان، 1400 تومان، 1500 تومان، 1700 تومان، 1900 تومان، 2000 تومان، 2100 تومان.
محاسبهی میانگین متحرک ساده (SMA) آن به صورت زیر خواهد بود:
1000 + 1100 + 1100 + 1200 + 1400 + 1500 + 1700 + 1900 + 2000 + 2100 = 15000 تومان
(دوره 10 روزه) = 15000 تقسیم بر 10 = 1500 تومان
بنابراین در میانگین 10 روزه، با اضافه شدن قیمت روز جدید و کم کردن قیمت روز 10 ام، میانگین مجددا محاسبه میشود و این روند میتواند به صورت نامحدود ادامه پیدا کند.
نمودار زیر یک میانگین متحرک ساده 100 روزه را نشان میدهد که بر نمودار شرکت فولاد خوزستان اعمال شده است.
این کار به مشخص کردن روند نزولی در سمت چپ و روند افزایش قیمت در سمت راست نمودار کمک میکند.
در هر زمان، نقطهای که میانگین متحرک ساده (SMA) در آن قرار دارد، قیمت متوسط 100 کندل معاملاتی اخیر را نشان میدهد.
البته میتوانید در تنظیمات نمودار مشخص کنید قیمتی که برای میانگین گرفتن استفاده میشود، کدام قیمت باشد:
- قیمت باز شدن
- قیمت بسته شدن
- پایینترین قیمت
- بالاترین قیمت
میانگین متحرک نمایی
در محاسبه میانگین متحرک نمایی (به انگلیسی Exponential Moving Average و به اختصار EMA)، برخلاف میانگین متحرک ساده، بر روی قیمتهای اخیر تمرکز بیشتری میشود.
در میانگین متحرک ساده، صرفا میانگین یک سری طولانی از داده محاسبه میشود ولی میانگین متحرک نمایی به قیمتهای اخیر در محاسبات بهای بیشتری میدهد.
محاسبهی میانگین متحرک نمایی (EMA)
EMA قبلی + (ضریب فزاینده X (EMA قبلی – قیمت فعلی)) = میانگین متحرک نمایی (EMA) فعلی
قدم بعدی محاسبه ی ضریب فزاینده است که برابر است با = (N + 1) / 2
که در آن N همان تعداد روزهاست (دورهی مورد نظر)
میانگین متحرک نمایی 10 روزه = 2/(1+10) = 0.1818
پس برای مثال، در یک میانگین متحرک 10 روزه، روز اخیر ارزش 18.18 درصدی در محاسبات میانگین دارد و برای هر دادهی پس از آن نیز ارزش کمتر و کمتری در نظر گرفته میشود.
در واقع میانگین متحرک نمایی (EMA) به تفاوت بین قیمت دوره ی فعلی و EMA قبلی، وزن می دهد و نتیحه ی آن را به EMA قبلی اضافه میکند.
در میانگین متحرک نمایی، هرچه این دوره کوتاهتر باشد، وزن بیشتری بر آخرین قیمت اعمال می شود.
تفاوتهای کلیدی میانگین متحرک نمایی و ساده
مشاهده کردید که میانگین متحرک ساده (SMA) و نمایی (EMA) به روشهای متفاوتی محاسبه میشوند.
این تفاوت محاسباتی باعث میشود تا میانگین متحرک نمایی (EMA) سریعتر نسبت به تغییرات قیمت واکنش نشان دهد و میانگین متحرک ساده (SMA) واکنش کندتری نسبت به تغییرات قیمت داشته باشد.
این تفاوت اصلی بین این دو میانگین است.
توجه داشته باشید هیچ یک از این دو روش، لزوماً بهتر از دیگری نیست.
در برخی مواقع واکنش سریع میانگین متحرک نمایی (EMA) باعث میشود تا معامله گران بلافاصله پس از مشاهدهی یک تغییر و انحراف موقت، به اشتباه از معامله خارج شوند، در حالی که کندتر بودن میانگین متحرک ساده (SMA)، معاملهگر را در معامله نگه میدارد و درنتیجه پس از به پایان رسیدن موانع، ممکن است معامله گر سود بیشتری کسب کند.
در زمانهای دیگر، این اتفاق میتواند برعکس رخ دهد.
سرعت میانگین متحرک نمایی (EMA) باعث میشود تا تغییرات ناخوشایند آتی در نمودار، نسبت به میانگین متحرک ساده (SMA) سریعتر نشان داده شوند. بنابراین معاملهگری که از میانگین متحرک نمایی استفاده میکند، سریعتر از این آسیب رهایی پیدا کند و باعث صرفه جویی در وقت و هزینه تریدر شود.
هر معاملهگر باید تصمیم بگیرد که کدام میانگین متحرک برای استراتژی خاص مورد استفادهی او بهتر است.
بسیاری از معامله گران کوتاه مدت از میانگینهای متحرک نمایی (EMA) استفاده میکنند چراکه میخواهند به محض اینکه قیمت به سمت دیگری حرکت کرد، با خبر شوند.
معاملهگران بلند مدت نیز تمایل دارند به میانگینهای متحرک ساده (SMA) اعتماد کنند زیرا این سرمایهگذاران عجله ای برای اقدام ندارند و ترجیح میدهند کمتر در معاملات خود تغییر ایجاد کنند.
نکتهی مهم : درنهایت، انتخاب هر یک از این میانگینهای متحرک به اولویت شخصی هر معاملهگر بر میگردد.
برای مثال میتوانید هر دو روش EMA و SMA را با هم امتحان کنید و ببینید کدام یک به شما کمک میکند تا تصمیمات معاملاتی بهتری را بگیرید.
در نمودار زیر که مربوط به سهام فولاد خوزستان است، میانگین متحرک ساده (با رنگ آبی) و نمایی (با رنگ قرمز) نشان داده شده است. هر دو میانگین 100 روزه هستند.
- میانگین متحرک نمایی (EMA) سریعتر نسبت به تغییرات قیمت واکنش نشان می دهد، تمایل دارد به پرایس اکشن نزدیکتر باشد و همچنین تأکید بیشتری بر آنچه که اخیراً اتفاق افتاده است دارد.
- میانگین متحرک ساده (SMA) کندتر واکنش نشان میدهد، همهی دادههای قیمتی در آن ارزش یکسانی دارد و توجهی به جدیدتر بودن آن نمیشود.
در حالت کلی، زمانی که قیمت بالاتر از میانگین متحرک نمایی و ساده است، روند رو به صعود است، و زمانی که قیمت پایینتر از میانگین های متحرک است، روند رو به کاهش است. برای بررسی صحت این توصیه در یک نمودار، باید رفتار گذشته قیمت بررسی شود تا بینشی مناسبی در خصوص روندها و تغییرات روند در گذشته فراهم کند.
بنابراین این یک توصیه کلی است و باید سایر شرایط و فاکتورها در نظر گرفته شود.
این موضوع هم در میانگین متحرک نمایی و هم در میانگین متحرک ساده میتواند صحیح باشد.
شما باید میانگینهای متحرک مختلف را امتحان کنید تا ببینید با تغییر تنظیمات آن، کدام یک بر روی نمودار بهترین عملکرد را دارد.
برخی از میانگین های متحرک ممکن است بر روی انواع ابزارهای مالی، عملکرد بهتری داشته باشند (از جمله بازار سهام).
نکات مهم در میانگینهای متحرک
از میانگینهای متحرک به عنوان اندیکاتورهای تاخیری (lagging)، برای تعیین نقاط سطوح مقاومت و حمایت به خوبی میتوان استفاده کرد.
در طی روند صعودی، قیمت اغلب به محدودهی میانگین متحرک پولبک میزند و سپس از آن باز میگردد.
اگر در یک روند صعودی، قیمتها به زیر یک میانگین متحرک شکسته شود، روند صعودی ممکن است کاهش پیدا کند و یا ممکن است قیمت در بازار رو به تثبیت باشد.
اگر قیمت در روندی نزولی بالاتر از یک میانگین متحرک شکسته شود، ممکن است روند آن در شرف آغاز حرکتی صعودی و یا تثبیت قیمت باشد.
در این موارد، معاملهگر میتواند از طریق زیر نظر داشتن حرکات قیمت نسبت به میانگین متحرک، فرصت و یا خطر را شناسایی کند.
برخی دیگر از معاملهگران به این اندازه نگران حرکات قیمت نسبت به میانگینهای متحرک نیستند، بلکه در عوض 2 میانگین متحرک را با اندازهی طول متفاوت در نمودارشان مشخص میکنند و سپس قطع شدن یک میانگین متحرک با میانگین دیگر را زیر نظر میگیرند.
در نمودار زیر از میانگین متحرک ساده 50 و 100 روزه در نمودار شرکت شیر پاستوریزه پگاه فارس (غفارس) استفاده شده است.
برخی اوقات، عبور از میانگین متحرک سیگنال های خوبی را ارائه می دهد که می تواند منجر به سودی بزرگ شود و در مواردی نیز، این عبورها می توانند منجر به سیگنال هایی ضعیف شوند.
این یکی از نقاط ضعف میانگینهای متحرک است.
میانگینهای متحرک زمانی به خوبی عمل میکنند که قیمت در یک روند نزولی یا صعودی حرکت میکند اما زمانیکه قیمت در روندی خنثی قرار دارد، میانگینهای متحرک عملکرد ضعیفی دارند.
برای دریافت عملکرد بهتر از میانگینهای متحرک در دورههای زمانی طولانی، میتوانید از میانگینهای متحرک 50 و 100 و یا حتی 200 روزه استفاده کنید.
به عنوان مثال، با استفاده از میانگینهای متحرک 50 و 100 روزه، اگر میانگین حرکت 50 روزه به زیر میانگین متحرک 100 روزه برسد، به آن “تقاطع مرگ” (به انگلیسی Death cross) گفته می شود و به احتمال قوی حرکت نزولی قابل توجهی در حال وقوع است.
در شرایطی که میانگین متحرک 50 روزه به بالاتر از میانگین متحرک 100 روزه برسد، گفته میشود “تقاطع طلایی” (به انگلیسی Golden cross) روی داده است و نشان دهنده افزایش قیمت است.
در این خصوص، معامله گران کوتاه مدت گاهی میانگین متحرک تقاطع 8 و 20 روزه را زیر نظر میگیرند.
این ترکیبات نامحدود هستند و هرکس میتواند با آزمون و خطا، بهترین ترکیب میانگینهای متحرک را رسم کند.
سخن آخر
میانگینهای متحرک (MA) یکی از کاربردیترین و متداولترین ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند.
میانگینهای متحرک ساده و میانگینهای متحرک نمایی، به تشخیث روند از طریق وزن دادن به حرکات قیمتی کمک میکنند.
لزوماً هیچ یک از میانگینهای متحرک بهتر از دیگری نیست، بسته به نحوهی استفاده معاملهگر از میانگین های متحرک، ممکن است یکی از آنها در شرایط خاص بهتر عمل کند.
در هر بازار ممکن است میانگینهای متحرک با دورههای زمانی خاص، دارای عملکرد بهتر و مناسبتر باشند.
استفاده از نظرات تحلیلگران باتجربه و همینطور آزمون و خطا میتواند در یافتن این بازههای زمانی به شما کمک کند.