تحلیل سطوح فیبوناچی اصلاحی در نمودار قیمت
در تحلیل تکنیکال، حرکت در جهت روند را ایمپالس (impulse) و حرکت خلاف جهت روند را پولبک (pullback) مینامند.
سطوح فیبوناچی اصلاحی (به انگلیسی Fibonacci Retracement) مناطقی را مشخص میکنند که پولبک میتواند بازگشت کند و در جهت روند قرار بگیرد.
از این رو، این سطوح میتوانند در تائید نقاط ورودی در جهت روند مفید باشند.
منشا سطوح فیبوناچی
سطوح فیبوناچی از یک سری اعداد تشکیل شدهاند که ریاضیدان ایتالیایی لئوناردو پیزا – که با نام فیبوناچی نیز شناخته میشود – در طول قرن سیزدهم به غرب معرفی کرد.
دنبال فیبوناچی اینگونه آغاز میشود:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89
هر عدد از مجموع دو عدد قبل از خود حاصل شده است. با پیشرفت این دنباله، هر عدد تقریبا 61.8 درصد اولین عدد بعد از خود، تقریبا 38.2 درصد دومین عدد بعد از خود، و تقریبا 23.6 درصد سومین عدد بعد از خود خواهد بود.
عدد 23.6 را از 100 کم کنید، نتیجه 76.4 خواهد بود.
اینها سطوح اصلاحی فیبوناچی هستند: 76.4، 61.8، 38.2، و 23.6.
تصویر زیر: مارپیچ فیبوناچی.
ارتباط دنباله فیبوناچی
آنچه که فیبوناچی و محققان پیش از او کشف کردند این است که این دنبال در اشکال مارپیچ طبیعت مانند صدف، گل، و یا حتی صورتهای فلکی به وفور یافت میشود.
مارپیچها تقریبا با همان نسبت درصدی که نسبتهای فیبوناچی ارائه میدهند رو به بیرون رشد میکنند.
برخی معتقدند این نسبتها از اشکال طبیعی نیز فراتر رفته و رفتارهای انسانی را پیش بینی میکنند.
این مسئله ناشی از این است که افراد با روندهایی که باعث تغییر بسیار سریع میشوند مشکل دارند و از این رو رفتار خود را به نوعی تنظیم میکنند که این روند را کند یا معکوس کند.
بر اساس این تئوری، اگر شخصی بطور مثال با 1 میلیون تومان در جیبش شروع کند، هنگامی که حدود 61.80 درصد آن (618 هزارتومان) را خرج کند و تنها 38.20 درصد (382 هزار تومان) برایش باقی بماند سرعت هزینه کردن خود را کندتر میکند.
نحوه استفاده از سطوح اصلاحی فیبوناچی
هنگامی که سهامی روندی قوی در یک جهت داشته باشد، اعتقاد بر این است که پولبک آن به میزان یکی از درصدهای سطوح اصلاحی فیبوناچی خواهد بود: 76.4، 61.8، 38.2، و 23.6.
برخی مدلها 50 درصد را نیز لحاظ میکنند.
به عنوان مثال، اگر سهامی از 1000 تومان به 1100 تومان برسد، انتظار میرود پولبک آن حدود 23 تومان، 38 تومان، 50 تومان، 62 سنت، یا 76 تومان باشد.
در اوایل یا اواخر روندها، هنگامی که قیمت هنوز در حال افزایش یا کاهش است، احتمال دارد اصلاحهایی با درصد بالاتر مشاهده شوند.
در این تصویر، مشاهده میکنید که دو روند نزولی بین 61.8 درصد و 38.2 درصد وجود دارند. این نمونهای از اصلاح فیبوناچی است. براساس این فرضیه، این شیوه و دنبال کردن این دنباله شرایطی معمول برای روند سهام است.
اگر استراتژی معاملاتی روزانه شما سیگنالی برای فروش در آن منطقه قیمت فراهم میکند، سطح فیبوناچی به تائید این سیگنال کمک میکند.
سطوح فیبوناچی همچنین سطوح قیمتی را در جاهایی که باید برای تشخیص فرصتهای معاملاتی کاملا هوشیار باشید به شما نشان میدهند.
استفاده از ابزار اصلاح فیبوناچی یک فرایند ذهنی است و ممکن است دو فرد به شیوهای مختلف آنرا تعبیر کنند.
چندین نوسان قیمت در طول یک روز معاملاتی وجود دارد، بنابراین همه افراد دو نقطه یکسان را به یکدیگر متصل نمیکنند. دو نقطهای که شما متصل میکنید ممکن است دو نقطهای که دیگران متصل میکنند نباشد.
برای جبران این امر، سطوح اصلاحی را روی تمام موجهای برجسته قیمت رسم کنید، سپس ببینید کجای نمودار چندین خط فیبوناچی روی هم قرار میگیرد. این منطقه ممکن است یک منطقه قیمتی با اهمیت ویژه باشد.
هشدارهای اصلاحی
سطوح فیبوناچی، گرچه حائز اهمیت هستند، اما همیشه نقاط دقیق عطف بازار را نشان نمیدهند.
آنها ممکن است بتوانند سطح مناسب ورود به معامله را تخمین بزنند اما نقطه ورود مشخصی ارائه نمیکنند. هیچ تضمینی وجود ندارد که در هر کدام از سطوح مشخص فیبوناچی قیمت متوقف و معکوس شود.
اگر قیمت 100 درصد موج قیمت قبلی را اصلاح کند، معتبر بودن روند زیر سوال میرود.
اگر از ابزار اصلاحی فیبوناچی در حرکتهای قیمت بسیار کوچک استفاده کنید، ممکن است نتیجه درستی از آنها نگیرید. زیرا در این صورت، سطوح قیمت به قدری به هم نزدیکند که تقریبا هر سطح قیمتی بااهمیت به نظر میرسد.
اصلاح فیبوناچی مناطق احتمالی که باید برای پولبکها در نظر گرفته شوند را فراهم میکنند.
اگر در منطقه یک سطح فیبوناچی سیگنال معاملاتی دریافت کنید، میتوانید آنها را به عنوان یک تائید در نظر بگیرید. با سطوح اصلاحی فیبوناچی بازی کرده و آنها را روی نمودارهایتان اعمال کنید. اگر به نظر شما میتوانند در معاملاتتان کارساز باشند، آنها را به کار بگیرید.