دوشنبه 7 مهر 1399

پیام ناظر بازار چیست و نحوه دسترسی به اطلاعات آن چگونه است؟

حتما بارها با شنیده اید که پیغام توقف نماد، تعلیق نماد، بازگشایی نماد، ساعت بازگشایی نماد، علت توقف و … در پیام ناظر بازار اعلام شده است. پیام ناظر بازار چیست و چگونه می توان به اطلاعات پیام ناظر بازار هر نماد دسترسی پیدا کرد؟ معنی و مفهوم ناظر بازار چیست و نقش آن در معاملات چیست؟

 

پیام ناظر بازار بورس چیست؟

یکی از وظایف ناظر بازار این است که اطلاعات بااهمیت شرکت های بورسی و فرابورسی اعم از گزارشات و آمار تولید و فروش، صورت‌های مالی فصلی، شفاف سازی‌های قیمتی، آگهی‌های مجامع شرکت‌ها و… را به سهامداران آن شرکت اطلاع دهد. ناظر بازار این اطلاعات را در قالب پیامی به نام پیام ناظر بازار در اختیار سهامداران قرار می دهد.

تاریخچه پیدایش ناظر بازار

طبق قانون سال ۱۳۴۶، سازمان کارگزاران بورس، وظیفه گرداندن امور مربوط به بازار بورس را بر عهده داشت. بعد از آن در سال ۱۳۸۴ قوانینی تصویب شد که عملیات نظارت از اجرا جدا شد و سازمان بورس اوراق بهادار رسما به عنوان ناظر بازار شروع به کار کرد و وظیفه نظارت بازار را بر عهده گرفت.

ناظر بازار چه نقشی در معاملات ایفا می کند؟

کلیه اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس و فرابورس ایران، از طریق سامانه کدال به اطلاع سهامداران می رسد. سازمان بورس به عنوان نهاد نظارتی بر صحت و درستی این اطلاعات نظارت دارد و در صورتی که اطلاعات منتشر شده با اطلاعات واقعی مغایرت داشته باشد، با شرکت مربوطه برخورد کرده و نماد شرکت را متوقف می کند و تا زمانی که شفاف سازی صورت نگیرد اجازه معامله به سهم را نمی دهد.

وظایف ناظر بازار:

  • بعد از انتشار اطلاعات با اهمیت نماد مربوطه را متوقف می کند.
  • پس از منتشر شدن اطلاعات مربوط به شرکت زمان بازگشایی سهم را اعلام می کند.
  • ناظر بازار این اطلاعات را در قالب پیامی به نام پیام ناظر بازار در اختیار سهامداران قرار می دهد.

به طور کلی اطلاع رسانی در بورس از طریق پیغام های ناظر بازار به گوش سهامداران می رسد. اطلاع رسانی در خصوص توقف سهم، بازگشایی سهم، ساعت بازگشایی، نوع بازگشایی که می تواد به صورت حراج پیوسته و ناپیوسته باشد، دلیل توقف سهم و غیره از طریق پیام ناظر بازار به سهامداران منتقل می شود. در ادامه خواهیم گفت نحوه دسترسی به پیام های نظر بازار چگونه است همچنین درباره انواع پیام ها در پیام ناظر بازار توضیح مختصری خواهیم داد.

 

نحوه دسترسی به اطلاعات پیام ناظر بازار چگونه است؟

پیام ناظر بازار را از کجا ببینیم. برای مطلع شدن از پیغام های ناظر بازار چندین روش وجود دارد:

۱. شما می توانید وارد سامانه tsetmc.com شوید و برای اطلاع از پیغام های ناظر بازار مربوط به یک سهم خاص نام آن سهم را در قسمت ذره بین وارد کنید. (مانند شکل زیر):

نحوه دسترسی به اطلاعات پیام ناظر بازار چگونه است؟

چگونه به پیام ناظر بازار دسترسی داشته باشیم

 

  • در صفحه ای که باز می شوید روی قسمت پیام ناظر بازار کلیک کنید:

 

نحوه دسترسی به اطلاعات پیام ناظر بازار

 

  • همچنین شما می توانید در صفحه نماد مربوطه روی اعلان “پیام جدید ناظر بازار” کلیک کنید و ۵ پیام آخر ناظر بازار در مرود آن نماد را مشاهده کنید.

 

نحوه دسترسی به پیغام های ناظر بازار

 

۲. روش دوم. شما می توانید وارد سامانه معاملاتی خود شوید و در آنجا در قسمت پیام های ناظر بازار از آخرین اطلاعات شرکت ها باخبر شوید:

 

نحوه دسترسی به اطلاعات پیام های ناظر بازار

 

۳. اگر از نرم افزارهای معاملاتی  دیگری هم استفاده می کنید می توانید پیغام های ناظر بازار را در بخش مربوطه مشاهده کنید.

۴. اگر قصد مشاهده پیغام های ناظر بازار برای تمامی نمادها را دارید می توانید به آدرس http://www.tsetmc.com/Loader.aspx?ParTree=151313&Flow=0 بروید. در این قسمت ۱۰۰ پیام آخر ناظر بازار را می توانید ببینید.

 

انواع پیام های ناظر بازار چه مفهومی دارند؟

 

توقف نماد به دلیل انتشار اطلاعات بااهمیت گروه الف و ب:

معامله سهام شرکت ها بعد از انتشار اطلاعات با اهمیت متوقف می شود و اگر این اطلاعات از نوع الف باشد بدون محدودیت دامنه نوسان و اگر اطلاعات از نوع ب باشد با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می شود.

بازگشایی نمادها بعد از افشای اطلاعات بااهمیت متفاوت می باشد. یکی از اصطلاحاتی که در پیام ناظر بازار ممکن است با آن مواجه شوید اصطلاح حراج پیوسته و ناپیوسته است. تفاوت این دو در وجود یا عدم وجود مرحله پیش گشایش است.

 

معنی تعلیق نماد (مشمول فرایند تعلیق) در پیام ناظر بازار:

تعلیق نماد در بورس به معنی عدم امکان معامله است. دقت کنید دو عبارت مشمول فرایند تعلیق و تعلیق شده با هم تفاوت دارند. تعلیق یا ناشی از دستورالعمل پذیرش است و یا ناشی از دستور العمل افشا. در صورتی که شرکت ابهام یا تاخیری در اطلاع رسانی داشته باشد مشمول فرایند تعلیق می گردد. شرکتی که مشمول فرایند تعلیق می شود تا ۶ ماه فرصت دارد از این وضعیت خارج شود.

با رفتن به قسمت زیر که در عکس مشاهده می کنید می توانید از نمادهای مشمول فرایند تعلیق و تعلیق شده بورس باخبر شوید.

معنی تعلیق نماد (مشمول فرایند تعلیق) در پیام ناظر بازار

 

تغییر وضعیت نماد به دلیل نوسان قیمت بیش از ۲۰ درصد یعنی چه؟

یکی از پیام های ناظر بازار عبارت بالا است. اما معنی این جمله چیست؟

اگر قیمت سهام یک شرکت در ۵ روز کاری بیش از ۲۰ درصد نوسان مثبت یا منفی داشته باشد، نماد متوقف و در همان روز با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می شود (بعد از انتشار اطلاعیه شفاف سازی توسط ناشر)

حال اگر نوسان قیمتی یک نماد در ۱۵ روز کاری بیش از ۵۰ درصد باشد، نماد متوقف و حداکثر تا ۲ روز کاری بعد با محدودیت دامنه نوسان بازگشایی می‌شود (بعد از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی توسط ناشر)

 

جمع بندی:

سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر وظیفه نظارت بر بازار بورس را برعهده دارد و اطلاعات مهم شرکت ها را از طریق پیام ناظر بازار به گوش سهامداران می رساند. در این نوشته گفتیم که چگونه می توان به پیام ناظر بازار دسترسی داشت و از آن باخبر شد همچنین برخی پیام های مهم و رایج پیام ناظر بازار را توضیح دادیم تا در صورت مواجه شدن با آن ها معنای آن را بدانید. امیدواریم با خواندن این متن به خوبی متوجه شده باشید که پیام ناظر بازار چیست؟